Balkan news

Pogledajte koje su to jutarnje navike koje svi imamao a izuzetno su opasne za zdravlje žene

By  | 

Opijajući miris najpoznatijeg pića na planeti i kofein koji sadrži najidealniji su pristup za početak dana. Ili s druge strane možda zapravo nisu?

Ustajući, posrćući do kuhinje, pripremajući espresso, čisteći, uzimajući glavni okus espressa – i zaista u to vrijeme značajan broj nas zaista budi vatru. Ovaj je napitak sasvim vjerojatno najčešći na planeti, međutim moramo znati vrijeme i mjeru da djelujemo u potpori sebi.

Iz kojeg razloga rano ispijanje espressa ozbiljno utječe na dame?

Istraživanje distribuirano u naprednoj verziji knjižnice Američkog nacionalnog medicinskog instituta pokazalo je da espresso na napunjenom želucu, osobito kod žena, loše utječe na dobrobit.

 

Zbog redovite prirodne ritma, stupanj kortizola u tijelu najviše je povišen prema početku dana kada se probudimo, a najmanje navečer kada se odmaramo.

– Pijenje espressa odmah u prvom dijelu dana, kada se najviše ističe stupanj kortizola, ometa kemikalije u tijelu i narušava cirkadijalnu muzikalnost. Kortizol loše utječe na ovulaciju, hormonsku ravnotežu i težinu – pojašnjava nutricionistica i specijalistica Karlin Rosenblum za ulaz PureWow.

kafa-foto-shutterstock-01-1000x0

– Konzumacija kofeina kada je stupanj kortizola najviše povišen osnažuje povećano ispuštanje kortizola. Unatoč činjenici da još nije razjašnjeno zašto se to događa, prihvaćamo da espresso utječe na određene hranjive tvari i minerale u tijelu – zatvara dr. Rosenblum i upozorava:

– Kortizol je, poput svih preostalih kemikalija, važan za rad tijela, ali problem se javlja kada smo stalno pod pritiskom i kada ga tijelo neprestano luči. To može potaknuti povećanje razine glukoze i protivljenje inzulina.

Osim što osnažuje dodatnu emisiju kortizola, espresso na napunjenom želucu može zabrljati želudac i povećati stupanj korozije želuca. U slučaju da imate problema sa želucem, lijepo je shvatiti da je hladan espresso 70% manje oštar od vrućeg.

Kada popiti prvi jutarnji espresso?

kava-bosanska-kafa-dzezva-fildzan-youtube-810x359-728x323

U slučaju da ustanete oko sedam sati ujutro, idealno je popiti prvi espresso u 9.30 i rano poslijepodne – kada je razina kortizola normalno niska. Očigledno, pojedite ga.

kafa-99-pexels-05

Zbog nagrizajućeg espressa, sjajna je ideja jesti vrste hrane bogate kalcijem, poput badema, jogurta ili chia sjemenki, koje ubijaju ljutinu, upozorava Rosenblum. U slučaju da trenutno pijete espresso, dobit ćete bitno poboljšanje i energiju.