Balkan news

POUČNA PRIČA: Vrijednost nečega ne mjeri se samo novcem

By  | 

Držagljar je pronašao mjesto za stolom i kroz izlog svojih bogatih trgovina ugledao prolaznike. Mlada dama naglo je krenula prema trgovini i prignula nos prema prozorskom staklu. Plave oči zasjale su poput neba kad se primijetila jedna od emisija. Ušla je nestalno i istaknula biserni nakit.

“U osnovi je to išlo na moju obavijest u tom trenutku. Možete li mi savjetovati je li vrh blagoslov?”

Trgovac zabezeknuto pogleda mladu damu i pita: “A koliki iznos imate u gotovini?”

Ustaje na prste, stavlja limenu kutiju na pult, otvara je i iscrpljuje. Bilo je nekoliko posljednjih računa, malo hrpe napretka, nekoliko školjaka i figura. “Hoće li to biti dovoljno?” upitno zadovoljan. “Možda bih želio kupiti poklon za svoju iskusniju sestru. Budući da nisam imao majku, ona je izvršila sve zadatke i za nju nema trenutka vremena. Rođendan joj je. Mislim da će to biti nevjerojatan blagoslov. Oči joj blistaju poput ovih bisera. ”

Trgovac je otišao u sobu iza pulta i omotao sanduk zlatnocrvenim papirom. “Uzmi je i pazi”, rekao je mladoj dami.

Prihvatila je svežanj kao trijumfalnu nagradu i rado napustila trgovinu.

Nakon sat vremena u trgovinu ulazi pogrešna mlada dama s kosom boje nektara i izvrsnim sjajem u očima. Stavio je na stol gajbu koju je posjedovao na kraju i pitao: “Je li ovaj nakit kupljen u vašoj trgovini?”

“Doista, gospođice.”

“Koliki je iznos koštao?”

“U mojoj trgovini troškovi uključuju povjerenje, oni se tiču ​​samo mene i mojih klijenata.”

“Moja je sestra upravo imala nekoliko lako previdljivih detalja, neupitno je nepraktično platiti uistinu važan nakit!” Mlada dama rekla je gurajući spremnik natrag do trgovca.

Dobavljač zatvara slučaj, prekriva pokrivač i uvija mlade dame. “Vaša je sestra slijedila uz najveći trošak: dala je sve što je imala.”